Vi behöver alla en pulsoximeter i Apple Watch

Vi behöver alla en pulsoximeter i Apple Watch

Jag Àr den perfekta anvÀndaren i Steve Jobs sinne. NÄvÀl, Ätminstone tror jag det, för vanligtvis vet jag aldrig vad jag vill ha av nÀsta Apple-produkt, och jag accepterar lÀtt vad de ger. Nej, visst, ibland tÀnker jag att det skulle vara intressant att se den eller den funktionen i den nya iPhonen, men till en början uppfattar jag det som nÄgot orealiserbart. NÀr allt kommer omkring, vem kommer att göra nÄgot med mitt ledarskap? Men sensorn för att mÀta syre i blodet (pulsoximeter), som borde synas i Apple Watch 6, verkade vara lurad frÄn mig.

I vĂ„ras har jag och nĂ€stan hela min familj haft en ny coronavirusinfektion, eller covid-19. Inget speciellt, förutom den absoluta förlusten av smak och lukt, nĂ€r man inte kan skilja bacon frĂ„n skarpsill i tomat och klibröd frĂ„n snickers. Jag tar inte ens hĂ€nsyn till den höga temperaturen som bara jag hade och varade i 3-4 dagar, eftersom detta inte pĂ„verkade resten av hushĂ„llet. FörĂ€ldrarna, som varit sjuka parallellt med oss, hade allt ungefĂ€r likadant. Åtminstone de första dagarna, tills pappa började kvĂ€vas.

SÄ hÀr tar du reda pÄ om du har ett coronavirus

Enligt mamman mĂ€tte ambulanslĂ€karna syret i pappans blod och fattade beslut om akut sjukhusvistelse – nivĂ„n var nĂ€ra kritisk. Datortomografi visade skador pĂ„ mer Ă€n 30% av lungorna, men snabb upptĂ€ckt och korrekt ordinerad behandling neutraliserade allt. Sant, som det visade sig senare, var det tung andning som inte manifesterades hos mĂ„nga infekterade mĂ€nniskor. Det vill sĂ€ga, mĂ€nniskor har ingen aning om att de har progressiv lunginflammation, och syrehalten i blodet minskar systematiskt, vilket framkallar irreversibla förĂ€ndringar i kroppen och i frekventa fall leder till döden.

I denna mening Àr det Ànnu mer lönsamt att bli sjuk med en svÄr form Àn en mild, om det i det hÀr fallet i allmÀnhet Àr möjligt att prata om nÄgon form av förmÄn. Richard Levitan, akutlÀkare vid Bellevue Hospital Center i New York, har detta att sÀga om detta:

Patienter som led av mild lunginflammation upplevde andningsproblem, men antingen förstod de inte det eller ignorerade det helt enkelt. Som ett resultat av detta dog nÄgra av dem som inte uppmÀrksammade sitt tillstÄnd eller inte hade möjlighet att fÄ tillförlitlig information om det utan att ha fÄtt medicinsk hjÀlp i tid. Men det Àr möjligt att faststÀlla de pÄgÄende förÀndringarna Àven i ett tidigt skede genom att mÀta syrenivÄn i patientens blod och ordinera reparativ terapi för honom.

Varför mÀts syre i blodet?

Jag, till skillnad frĂ„n min far, kvĂ€vdes inte, och med Levitans artikel framför mina ögon var jag vĂ€ldigt rĂ€dd – tĂ€nk om nĂ„got hĂ€nde. Om jag hade en Apple Watch med pulsoximeter skulle jag mĂ€ta syrenivĂ„n i blodet bĂ„de hemma och hemma. NĂ€r allt kommer omkring Ă€r det ganska konstigt att ringa en ambulans med normal hĂ€lsa. Du sliter inte bara bort lĂ€kare frĂ„n att rĂ€dda dem som kanske har det mycket sĂ€mre Ă€n dig sjĂ€lv, utan du hĂ€nger ocksĂ„ upp etiketten pĂ„ en alarmist som blir galen och skadar de omkring dig. Som tur var hade jourhavande distriktslĂ€karen med sig en pulsoximeter och efter att ha mĂ€tt syrenivĂ„n i mitt blod gjorde det klart att allt var i sin ordning.

Trots att coronavirus Àr en sjukdom som de flesta drabbas av bara en gÄng, gÄr det att mÀta syrenivÄn i blodet oavsett detta. I slutÀndan finns det verkligen mÄnga orsaker till att hypoxi uppstÄr, men det finns Ànnu fler negativa konsekvenser som denna Äkomma medför. DÀrför tror jag uppriktigt att Apple helt enkelt Àr skyldiga att bygga in en pulsoximeter i nya Apple Watch, speciellt eftersom alla kinesiska leverantörer redan utrustat sina fitnessarmband med detta. Det Àr synd att förtroendet inte sÀljs hos dem.