Jag vill inte ha GTA 6 – Rockstar borde hellre ägna sig åt detta mästerverk

Knappast något spel är så efterlängtat som GTA 6. Om det var upp till mig skulle Rockstar med glädje kunna lägga den öppna världskolossen bakom sig. För jag har väntat på uppföljaren till ett väldigt annorlunda actionmästerverk i 11 år.

Jag vill inte ha GTA 6 – jag vill ha LA Noire 2!

I början av februari meddelade Rockstar Games officiellt att en ny GTA-del var under utveckling – och spelvärlden blev galen. Till sist! Efter nästan 9 år finns det ett livstecken från GTA 5-efterträdaren. Nyheten spred sig som en löpeld. Under tiden motsvarande tweet över 600 000 likes ackumulerat – trots att informationsinnehållet är extremt lågt.

Jag är å andra sidan lite besviken. För om det var upp till mig skulle GTA 6 gärna kunna vänta några år till – åtminstone om Rockstar Games använder tiden till att ge en annan klassiker en välförtjänt uppföljare istället: LA Noire.

Actionäventyret från 2011 är ett av mina absoluta favoritspel. Samla bevis, intervjua vittnen och förfölja misstänkta som Cole Phelps – Jag älskade att bekämpa brott i Los Angeles.

Jag gillade särskilt serieformatet på berättelsen. Istället för att bara jobba på ett fall genom hela spelet, bjuds jag på ett ymnighetshorn av olika brott – och nästan var och en av dem är spänningsfyllda, mystiska och erbjuder en liten plottwist som jag sällan såg komma. Det händer inte ofta!

Du kan nu spela Cole Phelps äventyr när du är på språng på din Nintendo Switch:

Vad skulle en uppföljare till LA Noire behöva göra annorlunda?

Visserligen är LA Noire långt ifrån ett perfekt spel – och i synnerhet motion capture-inspelningarna av vissa karaktärers ansiktsdrag har ibland inte åldrats bra alls, som du kan se i klippet nedan:

Men tänk bara hur coolt det skulle vara om samma spelprincip implementerades med den senaste tekniken. Jag skulle inte bara slänga 60 euro på Rockstar för det, utan hela min plånbok. Och för att hålla produktionskostnaderna relativt låga – jag vill att det ska vara värt det för dig, Rockstar – kan teamet spara någon annanstans: den öppna världen – för det är helt överflödigt.

Det var uppenbart från början att utvecklarna inte riktigt visste som de borde fylla sin enorma spelvärld med. Här och var ett samlarobjekt eller en syn, då och då dök det upp ett annat brott vid sidan av vägen som man kunde lösa inom 5 minuter. Låter som en bra idé till en början, men sliter mig faktiskt bara ur historien och står på sitt sätt.

Och medan vi är inne på berättelsens ämne: Den övergripande handlingen som löper genom hela spelet borde definitivt gå lite djupare i uppföljaren och lämna färre frågor obesvarade, Rockstar.

Trots all kritik – LA Noire är unikt

Men även om LA Noire har vissa problem, kommer jag alltid att minnas det med glädje. För det här spelet är helt unikt. Jag älskar 1940-talets Los Angeles-miljöden seriella iscensättningen säkerställer att jag aldrig blir uttråkad och vart och ett av fallen är hundra gånger mer intressant än alla vanliga uppdrag i vilket rollspel som helst.

Så jag ber dig, Rockstar: Lägg GTA 6 på is igen och ge mig hellre en ny LA Noire.

Relaterade Artiklar

Back to top button