Jag sänkte mina uppvärmningskostnader med 500 euro så enkelt

Energipriserna fortsätter att stiga. Redan före kriget i Ukraina ökade kostnaderna för el och gas dramatiskt. För mig är detta alltid ett incitament att ytterligare sänka kostnaderna. Vem som helst kan göra mycket av detta och spara mycket pengar om året. För mig var det 500 euro och det ser bra ut i år igen – trots stigande priser.

Sänk uppvärmningskostnaderna drastiskt

När jag tog över min nya lägenhet för två år sedan visste jag att det var en äldre byggnad. Så kostnaden för uppvärmning skulle bli högre än vad den var i min gamla lägenhet. Men jag ville inte acceptera det och jag tog det sätta igång för att kraftigt optimera energibalansenutan att behöva göra större ändringar. Jag har tagit följande steg:

  • Försegla allt: Både fönstren och lägenhetsdörren är äldre. Allt var följaktligen skevt och inte längre riktigt tätt. Jag kände det särskilt på vintern när jag öppnade ett fönster för att vädra det och en riktig bris kunde kännas genom lägenheten. Så jag köpte fönstertätningar och limmade fast dem på ramarna på fönstren. Jag valde den här versionen (kolla in den på Amazon). Det var inte mycket du kunde göra åt dörren. Jag har nu fått dem utbytta. Men besparingarna var fortfarande enorma.
  • Smarta radiatortermostater: Jag använde redan smarta radiatortermostater i min gamla lägenhet. Redan där hade jag känt en stark effekt. Men jag använde inte radiatortermostaterna för att planera min dagliga rutin, utan även till mycket annat. Du kan också se hur hög luftfuktigheten är där. Ofta finns det även en funktion som termostaten känner av när ett fönster är öppet och sedan stänger av värmen. Allt detta sparar mycket energi.
  • Uppvärmningsbeteende ändrat: Personligen tycker jag inte om det för varmt ändå. 20 till 21 grader i rummet är bra. Det är 18 grader i sovrummet så jag kan sova bättre. Men istället för att värma upp rummen hela dagen värmer jag bara de rum jag vistas i. På kontoret slår värmen på runt 07:30 och den smarta termostaten ställer in en temperatur på 20 grader. Klockan 7 kommer värmen i badrummet på för att nå 21 grader när jag duschar. Värmen är avstängd i kök och vardagsrum. Värmarna startar först strax före stängningstid. 21 grader i vardagsrummet och 19 grader i köket. Eftersom jag brukar laga mat där så värms rummet nästan upp av sig själv ändå.

Naturligtvis kräver en sådan förändring en del arbete och självkontroll. Men smarta radiatortermostater är väldigt praktiska eftersom du alltid har kontroll på din smartphone. Du kan också hålla koll på luftfuktigheten och ställa in värmen så att den slår på när det finns risk för mögeltillväxt. Detsamma gäller frost.

Vilka radiatortermostater kan jag rekommendera?

Mina radiatortermostater är mer än 5 år gamla och kommer snart inte längre att stödjas. Då ska jag senast byta till den nya generationen AVM. Den nya FRITZ!DECT 302 fångade mitt öga (titta på Amazon). Eftersom jag redan har en Fritzbox och använder den för att styra mitt smarta hem är en app en bra idé. Annars kan jag rekommendera “Homematic IP”-modellerna (titta på Amazon). Vänner har haft mycket goda erfarenheter av det. Men det finns otaliga tillverkare. Tado bör också vara mycket välkänd (titta på Amazon).

Du kan också spara mycket på el med ekonomiska enheter:

Uppvärmningskostnaderna minskade från 1 400 euro till 900 euro

Det första året fick jag betala handpenningen som den förra ägaren fick betala. Det var 120 euro i månaden bara för bensin. Med de många förändringar jag har gjort det är för närvarande 75 euro i månaden, alltså 900 euro per år. För några månader sedan var det 68 euro, men priset har nyligen ökat. Jag kanske är ett extremt exempel eftersom jag verkligen inte vill slösa bort och betala för energi jag inte använder, men det finns några enkla knep som kan spara mycket pengar. Min lägenhet är på cirka 60 kvadratmeter och har tre rum.

Jag är tillbaka i svart när det kommer till uppvärmningskostnader

Åtminstone med min gasleverantör kan jag få en rabattkontroll genomförd online. Det gjorde jag igen efter vintern. Jag har för närvarande 80 euro upp. Då känner man tydligt den nya lägenhetsdörren, som jag har haft ett tag.

Jag antar dock att gaspriserna kommer att fortsätta stiga, så jag kommer att fortsätta att försöka sänka uppvärmningskostnaderna utan att behöva frysa. Det schablonmässiga energipriset kommer att hjälpa till att få kostnaderna åtminstone något under kontroll. Men i slutändan har du den största spaken i dina egna händer.

Relaterade Artiklar

Back to top button