Nyheter, Prylar, Android, Mobiler, Appnedladdningar, Android

Hur man fabriksåterställer en MacBook Air, MacBook Pro eller vilken Mac som helst

Med macOS 12 Monterey eller senare på vissa Mac-datorer kan du enkelt radera och återställa din dator med hjälp av en inbyggd funktion som heter “Erase Assistant” som du hittar i Systeminställningar. Så här gör du.

Krav (och tips för äldre Mac-datorer)

Från och med macOs Monterey (macOS 12), släppt 2021, har Systeminställningar nu alternativet “Radera allt innehåll och inställningar” som liknar de som finns på iPhone och iPad. Det dyker bara upp om din Mac har ett T2-säkerhetschip eller körs på Apple Silicon.

Om du har en Mac som kör en version av macOS som är äldre än macOS Monterey – eller om din Mac saknar de hårdvarufunktioner som nämns ovan – måste du utföra en mer komplex serie steg för att återställa din Mac till fabriksinställningarna, till exempel att installera om en kopia av macOS från återställningsläget. Lyckligtvis har vi beskrivit hur man gör det i en separat artikel som riktar sig till äldre maskiner, men vi kommer också att täcka processen kort nedan.

Alternativt, om Mac-datorn du vill radera innehåller ett T2-chip eller Apple Silicon och stöder uppgradering till macOS Monterey eller senare, kan du utföra OS-uppdateringen först innan du använder funktionen “Radera allt innehåll och inställningar” för att torka din Mac.

RELATERAD: Hur du uppdaterar din Mac och håller appar uppdaterade

Hur man raderar allt innehåll och inställningar på en nyare Mac

Om du har en Mac som använder Apple Silicon eller har ett T2 Security Chip som kör macOS Monterey eller senare, kan du snabbt rensa din Mac med Systeminställningar. För att komma igång klickar du på Apple-ikonen i menyraden i det övre vänstra hörnet av skärmen. Välj “Systeminställningar” i menyn som visas.

När Systeminställningar öppnas ignorerar du fönstret som visas och tittar överst på skärmen igen. Klicka på “Systeminställningar” i menyraden och välj “Radera allt innehåll och inställningar” i menyn.

En app som heter “Erase Assistant” öppnas och kommer att fråga dig om ett administratörskontonamn och lösenord. Du kan skriva namnet och lösenordet för alla lokala konton på din Mac som har administratörsbehörighet.

Därefter kan du bli ombedd att utföra en Time Machine Backup, vilket alltid är en bra idé ändå. Om så är fallet, öppna Time Machine och följ instruktionerna där för att säkerhetskopiera dina data till en extern enhet. När du är klar klickar du på “Fortsätt” i Erase Assistant.

Efter den valfria Time Machine-dialogrutan (som kanske inte visas på vissa maskiner), visas fönstret Radera allt innehåll och inställningar. Klicka på fältet bredvid ditt kontonamn så ser du en lista över åtgärder som raderingsassistenten kommer att utföra i stegen framåt. Klicka på “Fortsätt” när du är redo att fortsätta.

Ange sedan ditt Apple-ID och lösenord för att logga ut från Apple-ID. Efter det kommer du att se en varningsskärm.

Varning: Innan du fortsätter, se till att du har säkerhetskopior av dina data på Mac innan du raderar Mac. Du kommer att förlora all data, appar, inställningar, dokument, foton eller videor som är lagrade på Mac.

När du är redo – och bara om du har säkerhetskopierat allt – klicka på “Radera allt innehåll och inställningar”. Varning: Du kommer inte att kunna ångra det här steget.

Efter att ha klickat startar din Mac om och visar en förloppsindikator eftersom den raderar allt innehåll på din enhet. När det är klart kommer du att bli ombedd att ställa in din Mac igen, och du kan börja från början som om det vore en helt ny Mac, eller lämna över den till någon annan för att ställa in den senare.

RELATERAD: Hur du säkerhetskopierar din Mac och återställer filer med Time Machine

Hur man fabriksåterställer en äldre Mac

Om du kör macOS Big Sur eller tidigare, eller om du har en Mac som inte kör Apple Silicon eller inte har ett T2-säkerhetschip, måste du utföra en mer komplex serie steg för att torka din Mac och installera om macOS – speciellt om du ska sälja eller ge bort din Mac till någon annan.

Säkerhetskopiera först dina filer med Time Machine och se till att säkerhetskopieringen fungerade genom att undersöka filerna på den externa enheten. Om du inte har säkerhetskopior kommer du att förlora all data som finns lagrad på den Mac du ska radera.

Därefter måste du utföra flera kontoutloggningar, vilket är viktigt om du lämnar över din Mac till någon annan. Logga ut från iTunes om du har en Pre-Catalina-version av macOS (Konto > Auktoriseringar > Avauktorisera den här datorn). Logga också ut från iCloud i Systeminställningar (Systeminställningar > Apple ID > Översikt > Logga ut), logga sedan ut från iMessage i appen Meddelanden (Meddelanden > Inställningar > iMessage > Logga ut).

Efter det måste du gå in i återställningsläge. Stäng av din Mac (Apple-menyn > Stäng av), slå sedan på den igen och tryck på Kommando+R när du ser Apple-logotypen på skärmen. Ange ett administratörslösenord om det behövs och klicka sedan på “Disk Utility” i menyn som visas.

Väl i Disk Utility, välj “Macintosh HD” i sidofältet. Se till att du har säkerhetskopior och klicka sedan på “Radera” i verktygsfältet. Varning: Du kommer att förlora all data på enheten!

När du är klar med att radera enheten, avslutar du Skivverktyget med hjälp av menyraden och väljer “Installera om macOS” i återställningsmenyn, och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Om du ger din Mac till någon annan trycker du på Kommando+Q vid inställningsassistenten och stänger av Mac. När du slår på den igen, tryck på Alternativ+Kommando+P+R och håll den nedtryckt i cirka 20 sekunder. Detta kommer att återställa NVRAM, som rensar användarinställningar från en speciell typ av minne på din Mac. Efter det kan du antingen ställa in Mac-datorn igen eller trycka på Kommando+Q för att stänga av Mac-datorn, och den är redo för en ny ägare. Lycka till!

RELATERAD: Vad är NVRAM, och när ska jag återställa det på min Mac?