har Apple en chans att återupplivas?

Slutet var i sikte, men nyheten om pensioneringen av den sista iPoden är rörande. Kultmusikspelaren var i alla fall en trogen följeslagare för mig under många år. Finns det ingen chans till en väckelse alls? Är Apples beslut verkligen så starkt cementerat? Mina tankar om detta nu i GIGA helgkolumnen.

I grund och botten var den sista iPod touch sedan länge borta från “den levande”. Åtminstone var hårdvaran så förlegad att en köprekommendation var mer som ett hånfullt bedrägeri. I detta avseende är det avveckling som nu har skett från Apples sida bara logiskt. Få människor kommer sannolikt att använda en iPod nuförtidenJag lät också den lilla jukeboxen slösas bort i lådan för flera år sedan.

Min första iPod från Apple

Jag skulle vilja säga att jag var en av de första köparna. Men det var inte så. Mer än 1 000 DM för en MP3-spelare, även om den kommer från Apple? Det var för mycket pengar för mig 2001 också. Två år, ett valutabyte och en prissänkning senare, tog jag det också – tredje generationens iPod skulle bli min favorit. Innan dess hade jag mina första MP3-upplevelser med en Siemens SL45i (se Amazon), iPod kom från en annan, mycket mer avancerad stjärna i jämförelse. Det borde inte vara min sista iPod. Jag kallade till och med en iPod touch för min egen innan jag slutligen köpte en iPhone senare. Återigen inte i första, utan i tredje generationen.

Kort efter produktlanseringen, för 19 år sedan, köpte jag min första iPod:

Men iPoden har nu överlevt sig själv, vare sig som en ren musikspelare eller som en pekskärmskonsol – det är över. Enligt Apple finns idén kvar i nuvarande produkter. Det är sant, jag kan till och med lyssna på musik med en Apple Watch. Men finns det inte något scenario där Apple skulle återuppliva “iPod”-märket eller produkten?

Mina tankar inför helgen: Spalten syftar till att ge en tankeställare och reflektera över veckans “nyhetsflod” mot slutet. Ett litet urval av tidigare artiklar i spalten:

Vilka är chanserna för en återfödelse av iPod?

För mig är det klart: En klassisk iPod, även om den är fräschad, skulle förmodligen vara en ren nischprodukt, en ren retropryl för hängivna fans. Trevlig att titta på, men med hanterbara chanser att lyckas. Apple gör inte något sådant, tillverkaren tjänar inte rena fansönskningar. I slutändan borde en ny iPod faktiskt vara vettig, och det är vad som händer när en relativt bred publik tilltalas.

I slutändan kunde iPod bara återupplivas om den erbjöd ett verkligt mervärde jämfört med iPhone och självständigt utlöser en köpförfrågan. Med lite fantasi skulle man till exempel kunna tänka sig en mobil spelkonsol, något som iPod touch faktiskt redan var i begränsad omfattning. I slutändan behöver du ett verkligt alternativ till Nintendo Switch – inklusive en dockningsstation för TV:n. Du kanske får något sådant till iPhone också.

iPod som ett switchalternativ? I konceptet finns det redan något sånt här:

Förutsättning: Apple Arcade och spelutbudet i allmänhet lämnar dagisområdet och erbjuder också tillräckligt med “riktiga” spel. För att detta ska lyckas skulle Apple förmodligen behöva eller också kunna köpa någon av de stora spelarna som Nintendo. Inte omöjligt, men för närvarande förmodligen inte på kaliforniernas agenda. Sammantaget förmodligen inte en särskilt bra idé.

Kort sagt: iPoden är död, idén lever vidare i alla Apple-produkter. Men jag tror att en rejäl väckelse under de närmaste åren inte är aktuell. I betydelsen: ta hand om dig, gamle vän!

Relaterade Artiklar

Back to top button