Apple Music har blivit likt Spotify i iOS 14. Vilken tjänst ska du välja?

Apple Music har blivit likt Spotify i iOS 14. Vilken tjänst ska du välja?

Jag har betalat för Apple Music sedan lanseringen av tjänsten i Ryssland 2015. Och så vidare Apple Music många i vår familj gillade det, och vi var tvungna att göra ett familjeabonnemang. Trots att jag har använt Apples musiktjänst länge och bildat ett eget mediebibliotek där, funderade jag ofta på att ge mig av till Spotify – av flera anledningar samtidigt. Och så Spotify lanserades officiellt i Rysslandoch jag registrerade mig omedelbart för en provperiod på 3 månader. Men Apple Music i iOS 14 har också förändrats och erbjuder nu många av de funktioner som fick mig att vilja lämna Spotify på en gång. Apple Music har med andra ord tagit till sig några av sina konkurrenters funktioner. Och frågan om att hitta den perfekta streamingtjänsten för mig blev åter aktuell.

Vad är nytt i Apple Music i iOS 14

Till exempel i iOS 14 ändrade Apple Music fliken “För dig” – den heter nu “Lyssna nu”. Det jag älskar med den nya fliken är att den snabbt hjälper mig att hitta musik att lyssna på (det finns en station baserad på mina preferenser, nyligen spelade låtar, personliga spellistor) utan att ens behöva gå någonstans. Jag valde en spellista och flög iväg.

Musikbibliotekshantering i Apple Music är mycket bättre än i Spotify, men startskärmen för applikationen var inte särskilt användbar tidigare. Istället för att utforska ny musik lyssnade jag hela tiden på något som jag hade lagt till i biblioteket tidigare. Nu med fliken “Lyssna nu” har allt blivit mycket bekvämare. Ja, nästan som Spotify – se själv.

Spotifys startskärm är väldigt lik vad Apple gjorde med sin musiktjänst i iOS 14, och det är bra. På Spotify är det ett bra sätt att hoppa till nya spellistor och upptäcka nya artister (eller ta reda på om din favoritartist har ett nytt spår).

Söksektionen för Apple Music har också uppdaterats i iOS 14 för att hjälpa dig hitta nytt innehåll. Istället för att bara visa en tom sökruta låter den uppdaterade sektionen dig också bläddra bland musikkategorier. På den här skärmen hittade jag en av mina nya favoritspellistor. Var har jag sett detta förut? Direkt på Spotify.

Ska jag välja Spotify eller Apple Music?

Jag ser inget fel i att den eller den tjänsten lånar några idéer från sin konkurrent. Om detta är till nytta för användaren och gör användningen av applikationen mer bekväm – ja, tack. För mig har Apple Music länge varit den bästa musikuppspelningsappen, men Spotify utmärkte sig på många sätt. I iOS 14 är klyftan mellan de två tjänsterna mindre med nya Apple Music-funktioner.

Även om Apple Music-appen i iOS 14 verkligen har förändrats till det bättre, utesluter jag fortfarande inte att jag efter provperiodens slut fortfarande kommer att överföra mitt mediebibliotek till Spotify.

På bara en vecka av att använda Spotify upptäckte jag hur bra de personliga valen är. Jag väljer bara en samling eller spellista, trycker på play och glömmer det i några timmar. Tja, sanningen är att det aldrig finns en önskan att hoppa över ett spår – bara ibland för att lägga till ett ljud. Och Spotify lyckas på något sätt göra coola personliga val, även om jag inte har lyssnat på musik alls på flera dagar.

Återigen, det här alternativet är bara lämpligt om du ständigt är kär i att upptäcka ny musik. Jag känner många i vår Telegram-chatt som har bildat ett eget stort mediebibliotek i Apple Music på flera år och lyssnar bara på det. Det är inget fel med det, bara alla lyssnar på musik olika, här som med musikaliska preferenser. Jag är en musikälskare och kan lyssna på de flesta genrer – från popmusik till hårdrock. Och här är personliga spellistor precis vad du behöver.